• Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis – garsiausias Lietuvos keliautojas

  • Rugsėjo 27-ąją, jau keturiasdešimt antrą kartą visas pasaulis minima Pasaulinę turizmo dieną. „Turizmas – pokyčių ir augimo veiksnys“ šiemet tokią temą paskelbė Jungtinių Tautų Pasaulinė turizmo organizacija (JT PTO). Šūkis ragina palaikyti visus turizmo industrijos dalyvius: ir dideles turizmo kompanijas, ir mažus šeimos verslus.

    Ar lietuviai keliautojų tauta? O taip! Garsių keliautojų, pasidaliniusių savo nuotykių aprašymais, randasi jau renesanso laikotarpyje. Vienas garsiausių to meto keliautojų – Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis (1548-1616).

  • Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis – kas jis?

  • Jis - Mikalojaus Radvilos Juodojo sūnus, gimė Vilniuje, augo kalvinizmo religijos aplinkoje vaikystėje dažnai viešėjo Žygimanto Augusto rūmuose Varšuvoje. Beje, manoma, kad ir pravardę “našlaitėlis” pritaikė jam Žygimantas Augustas, kartą pamatęs vieną paliktą verkiantį vaiką, jį pavadinęs “vargšu našlaitėliu”! M. K. Radvila Našlaitėlis: išsilavinęs, ėjęs aukštas pareigas valstybėje, apkeliavęs Prancūzija ir Italiją, net ir parako buvo “pauostęs” LDK mūšiuose su Livonija. Romoje susitikęs su jėzuitu Petru Skarga, pereina į katalikų tikėjimą.

  • „Kelionė į Jeruzalę“ – bestseleris, aktualus iki šiol

  • Jaunystėje praradęs sveikatą, Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis, duoda pažadą kada nors aplankyti Kristaus kapą. Nuo tokios pavojingos kelionės jį atkalbinėja valdovas Steponas Batoras, bet Radvila, gavęs Popiežiaus leidimą, iš Nesvyžiaus 1582 m. rugsėjo 16 d. išvyksta į piligriminę kelionę. Kelionė trunka dvejus metus. Radvila Našlaitėlis aplanko tris kontinentus, ne tik nukeliauja į Palestiną – apkeliauja pietų Europą, Vidurinę Aziją ir Šiaurės Afriką. Jis domisi vietinių gyvenimu, tradicijomis, maisto kultūra ir viską dokumentuoja savo laiškuose. Vėliau jie sugulė į knygą “Kelionė į Jeruzalę”, nuo pat pasirodymo lotynų kalba, tapusią bestseleriu…

  • M. K. Radvilos Našlaitėlio atminimas Vilniuje

  • Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio atminimui, Vilniuje Rotušės aikštėje įrengtas kompasas – „Vėjų rožė“ . Šio jūrinio ženklo iniciatoriai buvo žmonės, vandens keliu pakartoję M. K. Radvilos Našlaitėlio kelionės maršrutą.

    Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis trumpam sugrįžta ir naujausios Vivid Vilnius ekskursijos „Magiškas Vilnius“ papasakojime.

    Į ekskursiją „Magiškas Vilnius“ kviečiame lapkričio 28 d. ir gruodžio 19 d. 11.00 val.