• Parodų „lietus“ Valdovų rūmuose

    6 lapkričio, 2019
  • Visą Lietuvą apskriejo žinia – Valdovų rūmų muziejuje veikia tarptautinė paroda, skirta galingai Radvilų giminei! Ne mažesnis stebuklas yra ir tai, kad Atkurtųjų interjerų maršrute (II) šiuo metu veikia net trys tarptautinės parodos!

    Iki gruodžio 1-osios spėsime aplankyti Liublino unijos 450 metų sukačiai skirtą parodą, vienijančią 150 eksponatų. Ypatingą vietą joje užima lenkų dailininko Jano Mateikos (Jan Matejko, 1838–1893) paveikslas "Liublino unija". Dailininkas „pasikvietė“ į paveikslą visus pačius įtakingiausius XVI a. II pusės būsimos Abiejų Tautų Respublikos asmenis! Ir daugiau paslapčių slepia šis, prieš 300 metų nutapytas šedevras…kurias atskleisime mūsų ekskursijoje.

    Kita muziejaus dovana – „Karališkieji tekstilės dirbiniai iš taikaus drakono šalies – Butano Karalystės“. Parodoje rodomi keturi ypatingi eksponatai – karališkos aprangos dalys iš nuolatinės Tekstilės muziejaus kolekcijos (atidarytas 2001 m. Butano karalystės sostinėje Timpu). Griaustinio Drakono šalimi vadinama Butano karalystė paslaptinga ir labai uždara – turistų neįsileidžianti valstybė, todėl dar įdomiau išvysti dalelę jos kultūros paveldo.

    Ilgiausiai Valdovų rūmų muziejų puoš vieno šedevro paroda – iki 2021 metų – „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“. Dailininko T. Dollabelos (Tommaso Dolabella ~1570-1650) paveikslai buvo patys pirmieji, ankstyviausi svarbius istorinius įvykius įamžinantys monumentalūs dailės kūriniai Abiejų Tautų Respublikoje. Manoma, kad šis dailininkas ar jo aplinkos menininkai galėjo sukurti istorinės tematikos kūrinių ir Valdovų rūmams Vilniuje. T. Dolabella gimė Beluno mieste, Italijoje, ir mokėsi pas dailininką Antonio Vassilacchi (1556–1629). T. Dollabela dekoravo garsiuosius Venecijos Dožų rūmus. Atkeliavęs dirbti į Vazų dvarą, jis tapo baroko tapybos Lenkijoje ir Lietuvoje pradininku.

    Manoma, kad paveikslas Maskvos caro Vasilijaus Šuiskio ištikimybės priesaika 1611 m. Abiejų Tautų Respublikos seime, kaip ir kitas artimo istorinio siužeto paveikslas Smolensko atgavimas 1611 m., buvo nutapytas ir puošė Varšuvos karališkosios pilies reprezentacinių salių lubų plafonus iki XVIII a. pradžios. Šis unikalus paveikslas atkeliavo iš Lvovo (Ukraina) istorijos muziejaus.