• Sapiegų rūmai Antakalnyje: 10 įdomiausių faktų

  • Sapiegų rūmai ir parkas Antakalnyje – viena gražiausių ir įdomiausių Vilniaus lankytinų vietų. Kadaise karališka didybe spindėjusius rūmus galite aplankyti ekskursijoje su Vivid Vilnius. Beje, jei dar nespėjote aplankyti Sapiegų rūmų – paskubėkite tai padaryti, nes vasaros pradžioje rūmai bus uždaromi rekonstrukcijos darbams.

    Kazimieras Jonas Sapiega – Vilniaus vaivada ir LDK didysis etmonas, Sapiegų rūmų fundatorius, siekė nustebinti to meto visuomenę rūmų ištaigingumu ir prabangiomis puotomis. Ekskursijos su Vivid Vilnius metu išgirsite, ar jam tai pavyko, o dabar Jūsų dėmesiui pristatome 10 įdomiausių faktų apie Sapiegų rūmus Antakalnyje.

  • 1. Sapiegų rūmams – 330 metų! Šiemet sukanka lygiai 330 metų nuo rūmų pastatymo, o tokia graži sukaktis – puiki proga aplankyti Sapiegų rūmus. Virš portalo išlikusioje marmuro plokštėje įrašyti 1691 metai – faktinė rūmų užbaigimo data, bei lotyniška frazė „Antecollis Magnotum ab antiquo Heroum quies e ruderibus in mollem assurgens. Fessum armis Tranquilla pace tuetur. Anno Dni 1691“ („Antakalnis nuo seno didvyrių poilsis. Iš griuvėsių pakilę didžiuliai rūmai kare pavargusį ramioje taikoje saugos“).

  • 2. Sapiegų kompleksas – unikalus. Sapiegų rūmai ir parkas Antakalnyje – vienintelis išlikęs brandžiojo baroko rūmų ir parko ansamblis visoje buvusioje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje (arba šiandieninės Lietuvos, Ukrainos ir Baltarusijos teritorijose). Sapiegų ansambliui Antakalnyje priklauso ne tik reprezentaciniai rūmai ir parkas, bet ir buvęs Trinitorių vienuolynas bei Išganytojo bažnyčia. Ekskursijos su Vivid Vilnius metu aplankysime visą Sapiegų kompleksą! 

    3. Mažasis Versalis. Sapiegų rūmai buvo statomi kaip vasaros rezidencija, apie ką byloja ir atviros arkinės pirmojo aukšto galerijos. Dar daugiau, Sapiegų rūmai turėjo tapti karališka vasaros rezidencija, mat rūmų fundatorius K. J. Sapiega šiuos rūmus statėsi „besimatuodamas“ Abiejų Tautų Respublikos karūną. Deja, dėl politinių intrigų K. J. Sapiega karaliumi netapo, bet ištaigingoji vasaros rezidencija „gavo“ Mažojo Versalio vardą. Versalio rūmai Prancūzijoje, kaip ir Sapiegų rūmai Antakalnyje, irgi buvo statyti kaip karališkoji vasaros rezidencija.

  • 4. Meno naujovės. Sapiegų rūmai pasižymėjo ypač ištaiginga puošyba, kurią kūrė italų meistrai: skulptorius Pietro Pertis ir tapytojas Mikelandželo Palonis. Rūmų fundatorius K. J. Sapiega siekė nustebinti amžininkus puošybos turtingumu ir inovatyvumu. Ir jam pavyko, nes rūmų reprezentacinės galerijos sienas papuošė pirmosios pasaulietinės tematikos freskos Lietuvoje. Iki tol freskose būdavo vaizduojami tik religiniai motyvai. Beje, tas pats M. Palonis religinėmis freskomis ištapė Šv. Kazimiero koplyčią Vilniaus katedroje.

  • 5. Didžiausia menė LDK teritorijoje. K. J. Sapiega išties turėjo karališkų užmojų, vienas iš kurių – karališko dydžio pokylių salė. Didysis valgomasis Sapiegų rūmuose – didžiausia LDK teritorijoje istorinė menė. Tokio dydžio menės nebuvo net Valdovų rūmuose, o puošnumu ji galėjo lygintis nebent su tuometinio Abiejų Tautų Respublikos karaliaus Jono Sobieskio mėgstamų Vilanovo rūmų Varšuvoje puošyba.

  • 6. Puotos už rūmų kainą. Sapiegų rūmuose rengtos iškilmės stebindavo daugelį amžininkų. Skandalingumu pasižymėjo puota, kurią K. J. Sapiega iškėlė savo rėmėjams, kaip atsaką į konfliktą su vyskupu K. Bžostovskiu, atskyrusiu jį nuo bažnyčios. Rūmuose skambėjo muzika, o Antakalnio dangų ir Neries vandenis drebino pabūklų salvės! O štai 1759 m. rugpjūtį saksų majoro Meilerio garbei buvo surengta puota, kurią vainikavo fejerverkai, kainavę beveik 2 tūkst. auksinų. Palyginimui, kiek vėliau Sapiegos už rūmus Šv. Jono g. Vilniuje sumokėjo „vos“ 3 tūkst. auksinų... 

    7. Oranžerijoje - figos ir vynuogės. Ištaigingumu išsiskyrė ir barokinis parkas, kurį puošė du fontanai, skulptūros, pavėsinės, o prancūziškoje parko dalyje dominavo taisyklingais geometriniais ornamentais susodintos alyvos ir šermukšniai. O štai oranžerijoje (iki šių dienų neišlikusi) buvo auginamos figos, vynuogės ir kiti šiltų kraštų augalai. Belieka įsivaizduoti, kiek rūmų šeimininkui atsiėjo tokios oranžerijos šildymas...

  • 8. Seniausia Vilniaus liepa. Sapiegų parke lengvai galite rasti seniausią Vilniaus liepą, kuriai yra per 300 metų. Beje, tai – vienintelis medis, menantis Sapiegos laikus. Ji auga prie tvoros, skiriančios parką nuo Antakalnio g., medis pažymėtas lentele su aprašu. 

    9. Antakalnio Jėzus Nazarietis. Stebuklais garsėjanti Antakalnio Jėzaus Nazariečio skulptūra buvo skirta Sapiegų komplekse esančiai Išganytojo bažnyčiai ir čia stovėjo nuo 1700 m. iki 1864 m., kuomet Rusijos caro valdžia Trinitorių vienuolyną uždarė, o skulptūra buvo perkelta į Šv. Petro ir Povilo bažnyčią, kur ji tebestovi iki šiol. Žmogaus ūgio Antakalnio Jėzaus Nazariečio skulptūra – viena ankstyviausių Madrido Jėzaus Nazariečio skulptūros kopijų. Pastaroji, taip pat garsėjanti stebuklais, yra Trinitorių vienuolių simbolis.

  • 10. Vilniaus baroko kultūros centras. Sapiegų rūmai reprezentacine rezidencija buvo iki XVIII a. pabaigos. 1809 m. carinės Rusijos administracija nutarė čia įrengti karinę ligoninę ir negailestingai suniokojo rūmus. Tarpukariu rūmuose įsikūrė Stepono Batoro universiteto akių klinikos, o po 1940 m. – sovietų karinės mokyklos. 1992 m. rūmai buvo perduoti Lietuvos Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, knygų saugyklos įrengimui, bet ja niekada netapo. Rūmus atstatyti nuspręsta 2010 m., kai buvo pritarta architekto E. Purlio parengtam barokinių rūmų restauracijos planui ir prasidėjo rūmų restauracijos I etapas. Netrukus turėtų prasidėti restauracijos II etapas, o jį baigus duris atvers Vilniaus baroko kultūros centras – vieta, kur bus atskleista dalelė K. J. Sapiegos karališkos rezidencijos užmojų. Beje, planuojama atkurti ir barokinę parko dalį, tad laukti iš tiesų yra ko.

  • Dar daugiau įdomybių apie Sapiegų rūmus išgirsite ir pamatysite Vivid Vilnius ekskursijoje „Sapiegų rūmai“.

    Ekskursijos pavieniams lankytojams vyks gegužės 23 d. ir 30 d. 14.00 val., bilietus galite įsigyti čia.

    Ekskursija savo grupei Jums patogiu laiku galite užsakyti čia arba susisiekti su mumis tel. 867724824arba el. paštu info@vividivlnius.lt.