• TOP 10 blogiausių kalėdinių dovanų arba Grinčo sąrašas

  • Šiuo metu tikriausiai esate pasinėrę į kalėdinių dovanų pirkimo karštinę, arba tuoj į ją nersite. Ir nors visi esame vedini geriausių ketinimų ir norime, kad kalėdinė dovana atneštų džiaugsmą dovanos gavėjui, neretai pasitaiko, kad dovana džiugina tik dovanotoją, o jos gavėjui atneša tik sumišimą ir galvos skausmą. Pažįstama situacija? Kad šiemet netaptumėte Grinču, skubame Jums į pagalbą su TOP-10 blogiausių kalėdinių dovanų, kurių niekam nevertėtų dovanoti (ir labai linkime jų negauti).

  • 1. Šuniukas, kačiukas ar kitas gyvūnas

  • Tai – pati blogiausia dovana kokią tik galima sugalvoti. Atminkite, kad šuniukas, kačiukas ar kitas mielas gyvūnėlis nėra žaislas! Tai – būsimas šeimos narys, kuris pareikalaus daug dėmesio, laiko, finansų ir gyvenimo būdo pokyčių. Net jei sprendimas įsigyti gyvūną yra gerai apgalvotas ir norite nušauti vienu šūviu du zuikius, atminkite, kad šventinis laikotarpis nėra pats tinkamiausias augintiniui įsigyti, nes naujas šeimos narys pareikalaus labai daug laiko ir dėmesio bei bus rimtu konkurentu eglutei. Verčiau palaukite, kol švenčių šurmulys praeis, ir pūkuotąjį draugą į savo namus parsineškite ramesniu laikotarpiu.

  • 2. Žvakės

  • Prisipažinkite – prieš kiekvienas kalėdas laikote kumščius, kad tik negautumėte tų nelemtų žvakių, bet vis vien gaunate bent po keletą. Dar daugiau, greičiausiai gavote bent vieną žvakę-bumerangą, t.y. žvakę, kurią kadaise kažkam padovanojote (ar perdovanojote), o ji apsuko ratą ir sėkmingai grįžo pas Jus. Išvada – žvakės nėra pageidaujama dovana. Ir nesvarbu, kokios tai žvakės – tapytos, aromatinės, šviečiančios, grojančios ar šokinėjančios – niekam jų nereikia. Nebent dovanos gavėjas yra beviltiškas romantikas arba gyvena gūdžioje senovinėje pilyje be elektros...

  • 3. Kojinės, šalikas, pirštinės, šlepetės

  • Šie „aksesuarai“ – ilgamečiai blogiausių kalėdinių dovanų tradicijos lyderiai. Realiai nei jų kam nors reikia, nei jie kažką pradžiugins. Vis tiek manote, kad tai – „praktiška“ dovana (vis tiek panaudos)? Ar žinote, kas dar gali būti praktiška? Pakelis makaronų, vatos gumulėliai ir, taip, tualetinis popierius. Bet šių „dovanų“ greičiausiai nekyla mintis dovanoti. Tai nedovanokite ir kojinių! O jei nesusilaikote nepirkę šiltųjų aksesuarų, paaukokite juos vietinei labdaros organizacijai – taip jie pasieks tuos, kam jų išties reikia.

  • 4. Kalėdinis megztinis

  • Kalėdinis megztinis, dar vadinamas „bjauriuoju“ (angl. ugly). Nors gali pasirodyti, kad tai – labai šventiška ar net šmaikštu, toks megztinis veikiausiai patinka tik dovanotojui. Tuo tarpu dovanos gavėjas jį geriausiu atveju apsivilks vieną kartą, o labiausiai tikėtina – išvis neapsivilks, ir kitų švenčių nesulaukęs megztinis keliaus į spintos gilumą. Tas pats galioja ir džemperiams bei marškinėliams su šmaikščiais užrašais. Jei „bjaurieji“ kalėdiniai megztiniai – Jūsų silpnybė, tiesiog „pasidovanokite“ jį sau.

  • 5. Kvepalai, kosmetika, vonios reikmenys

  • Šiai kategorijai priklausančios dovanos buvo labai populiarios ankstyvaisiais 1990-aisiais, bet šiomis dienomis atrodo keistokai (kaip ir kiti dalykai iš 1990-uju). Kvepalus, kosmetiką ar vonios reikmenis dovanoti yra blogai dėl keleto priežasčių. Visų pirma, labai rizikuojate „nepataikyti“ – kvepalų išsirinkimas yra nelengva užduotis net ir sau pačiam (prisipažinkite, kiek turite nenaudojamų kvepalų buteliukų?), o štai kosmetika, kuri tinka Jums, nebūtinai tiks kitam. Antra, nors ir vedini geriausių ketinimų, rizikuojate įžeisti dovanos gavėją (net ir brangiausias kremas nuo raukšlių vis vien yra kremas nuo raukšlių). Tad asmeninius dalykus palikite asmeniniam pasirinkimui.

  • 6. Kalėdinė simbolika

  • Taip, daugiau nei mėnesį prieš Kalėdas esame „panardinti“ šventinių blizgučių jūroje, tad nenuostabu, kad gali pasirodyti, jog ryškiaspalvė kalėdinė dekoracija – labai miela ir graži dovana. Bet...yra keletas „bet“. Visų pirma, kalėdinė dekoracija, kuri graži Jums, nebūtinai tiks ir patiks dovanos gavėjui. Antra, šia dovanėle jos gavėjas džiaugsis vos savaitę-dvi, o po to kalėdinė dekoracija taps balastu, užimančiu vietą ir kaupiančiu dulkes spintoje ar sandėliuke. Išvada: kalėdines dekoracijas pirkite tik sau, gamta, spinta ir sandėliukas Jums padėkos!

  • 7. Įvairios figūrėlės

  • Įvairios „mielos“, bet jokios praktinės funkcijos neturinčios figūrėlės – idealūs dulkių kaupikai ir nemenkas galvos skausmas dovanos gavėjui (nei išmesti, nei pasilikti). Kodėl jos yra dovanojamos? Nes dėl vienos ar kitos priežasties jos patinka dovanotojui. Visgi ne gavėjui. Kaip ir žvakės, įvairios „figūrėlės – labai tinkamas kandidatas „dovanai-bumerangui“, tad nenustebkite, jei po metų kitų figūrėlė grįš atgal pas Jus. Gal tai ir nėra taip blogai, ypač jei figūrėlė Jums patiko, bet gal tuomet tiesiog pasilikite figūrėlę sau ir nesukelkite moralinių dilemų dovanos gavėjui.

  • 8. Prekybos centrų dovanų kuponai

  • Nors gali atrodyti, kad dovanojate labai didelį ir platų pasirinkimą dovanos gavėjui išsirinkti kažką nekasdieniško, veikiausiai yra kaip tik atvirkščiai. Visų pirma, dovanos gavėjas gauna ne džiuginančią dovaną, o varginančią prievolę valandų valandas šlifuoti prekybos centrų koridorius ir leisti brangų laiką ieškant neaišku ko, o per didelis pasirinkimas tampa didesne blogybe nei jokio pasirinkimo. Antra, kaip rodo patirtis, gautą dovanų čekį žmonės traktuoja ne kaip dovaną, o kaip savo pinigus, ir labiau linkę jį išleisti kasdieniams pirkiniams. Ar tikrai tokio rezultato norėjote?

  • 9. Abonementai, narystės ir kiti mokėjimo planai

  • Į šią kategoriją patenka viskas, kas iš dovanos gavėjo pareikalaus papildomo finansinio įsitraukimo ateityje: filmų peržiūros platformos abonementas, interneto planas, mobilusis telefonas su planu, draudimo sutartis. Ir nors Jūsų intencijos gali būti pačios geriausios, Jūs negalite žinoti, kaip pasikeis dovanos gavėjo finansinė padėtis ar preferencijos ir Jūsų „dovana“ netaps finansine našta ateityje. Tai – kaip būti pakviestam į restoraną prabangios vakarienės, o jos pabaigoje sužinoti, kad kviečiantysis sumokės tik už desertą. Atminkite, kad geriausia dovana – ta, kuri nepareikalauja papildomų finansų iš jos gavėjo.

  • 10. Pinigai

  • Na, lyginant su aukščiau išvardintomis dovanomis, pinigai neatrodo tokia jau bloga dovana (tikrai geriau nei šuniukas ar žvakė). Bet, visų pirma, tie pinigai beveik visada nukeliauja į kasdieninių išlaidų biudžetą ir miela dovanėle tampa retai. Antra, tai dovanos gavėjui siunčia žinutę, kad, rinkdami dovaną, pagailėjote laiko ir fantazijos. Ir galiausiai, pinigų dovanojimas neretai priverčia nejaukiai jaustis tiek dovanotoją (kokia suma atrodytų solidžiai, o ne kaip įžeidimas?), tiek dovanos gavėją (nebent dovanos gavėjas yra vaikas). Tad prieš keliaudami link bankomato, verčiau pasitelkite fantaziją ir išrinkite dovaną, kuri pradžiugintų!