• Vaiduoklių šventės istorijos: Baziliskas

  • Kasmet spalio 31-ąją švenčiama ypač populiari rudens šventė – HELOVINAS. Nors Helovinas iš esmės laikomas amerikietiška švente, kasmet ji prigyja vis daugiau šalių. Šios šiurpios ir vaiduokliškos šventės tradicijos yra atkeliavusios ir į Lietuvą. Viena iš galimų lietuviškų Helovino pavadinimo ir šventės turinio atitikmenų – Vaiduoklių šventė.

    Įdomiausius ir šiurpiausius mitus apie Vilniaus šmėklas ir vaiduoklius, bloga lemiančius susidūrimus su mirusiųjų pasauliu sužinosite ekskursijoje “Šiurpiosios Vilniaus istorijos”. Čia priminsime apie Baziliską – vieną šiurpiausių monstrų, kada nors gyvenusių Vilniuje.

    Bastėja arba tiesiog Barbakanas – gynybinis įtvirtintas žemių ir mūro statinys tarp Subačiaus gatvės ir Vilnios upės – buvo pastatytas XVII amžiaus pirmojoje pusėje prie gynybinės sienos, Bokšto kalne. Bastėja skirta miesto gynybai. Šalia jos, Bokšto kalno požemiuose gyveno slibinas, kuris užmušdavo prisiartinusį žmogų vien savo baisiu žvilgsniu. Miestiečiai labai kentėjo nuo to milžino-siaubūno – bijodavo net artintis prie jo urvo, tačiau vis atsirasdavo neatsargių įsimylėjėlių ar koks atvykėlis … Kartą Vilniaus budelis nusikaltėliui, laukiančiam mirties bausmės, pažadėjo dovanoti gyvybę, jeigu jis susigrums su Bazilisku ir jį nugalės. Budelio ausis buvo pasiekęs gandas, kad yra vienas būdas nugalėti siaubūną – reikia jį priversti pamatyti save patį. Pasmerktąjam ant nugaros buvo pritvirtintas skydas, išblizgintas, kaip tikras veidrodis. Kai tik Baziliskas, pajutęs žmogaus kvapą, puolė drąsuolį, šis greitai atsuko jam nugarą ir siaubūnas, išvydęs savo atvaizdą, griuvo negyvas.

    Dabar Bazilisko, tykančio savo aukų, nebėra… Tačiau Bastėjos muziejuje yra tolimas jo giminaitis: siaubingas padaras gyvatės kūnu ir gaidžio galva. Mažas, bet toks pat šlykštus, kaip ir jo pirmtakas. Baziliską galite pamatyte apsilankę muziejuje, o šiurpias istorijas išgirsite ir vietas, kur vyko siaubingi dalykai, pamatysite mūsų ekskursijoje.  

    Vivid Vilnius kviečia Jus į ekskursiją “Šiurpiosios Vilniaus istorijos” – kartu švęsti Vilniaus Vaiduoklių šventę.

    Ekskursija vyks: spalio 31 d. 16.00 val.

    Susitikimo vieta: prie Karaliaus Mindaugo paminklo.

    Ekskursijos kaina*:  suaugusiam - 10 €; moksleiviui, pensininkui - 7 €; vaikui iki 7 metų - 1 €
    *Tik perkant internetu. Perkant bilietus vietoje taikomas 1 EUR/asm aptarnavimo mokestis.

    Bilietus į ekskursiją galite įsigyti čia: https://www.vividvilnius.lt/ekskursijos-pavieniams/siurpiosios-vilniaus-istorijos_pavieniams/

    Daugiau informacijos: www.vividvilnius.lt arba tel. +370 677 24824.