• KALEIDOSKOPAS: Ką slepia Rotušės požemiai?

  • Istoriniai šaltiniai liudija, jog XVII-XVIII a. Rotušėje buvo įsikūrusios Magistrato (miesto) jurisdikcijos teisingumo įstaigos – teismai ir kalėjimai. Kaip knygoje “Vilniaus rotušė” rašo istorikas, menotyrininkas S. Samalavičius, Rotušėje buvo miesto kalėjimas. 1670 metų išlaidos kalėjimo patalpoms remontuoti rodo, kad tuo metu buvo remontuojami aukštutinis kalėjimas (buvęs iki mūsų dienų neišlikusiame Rotušės bokšte) ir žemutinis kalėjimas (buvęs Rotušės rūsiuose). Rūsių būta po visa Rotuše, vienuose jų buvo sandėliai, archyvo saugyklos, bet didžioji dalis buvo skirta kalinimui ir tardymui (tortūroms).

    1840 m.  birželį, nustojus galioti III-iajam Lietuvos statutui ir Magdeburgo (savivaldos) teisėms Vilniuje, Rotušė prarado savo paskirtį, tačiau jos rūsiai ir šiandien primena kraupią praeitį…   

    Apsilankę Rotušės rūsiuose, sužinosite, kas buvo vadinamas vazniu, kokios tortūros buvo laikomos “lengvomis”, ir kokios - “sunkiomis”,  kur buvo kalinami amatininkai, o kur – kriminaliniai nusikaltėliai, ar tarp įkalintųjų buvo dailiosios lyties atstovių.

    Visa tai ir dar daugiau sužinosite ekskursijoje „Rotušės rūsiai ir kalėjimai“.