• KALEIDOSKOPAS: Itališkieji Vilniaus akcentai

  • Kadaise visas Vilnius stengėsi “prisimatuoti” itališko Renesanso rūbą, ir net iki šiandien keletas kiemelių išsaugojo atvirų arkinių galerijų žavesį… Vienas iš jų – Alumnato kiemas, esantis Universiteto gatvėje.

    Vilniaus alumnatas – popiežių religinė ir politinė institucija, kur buvo nemokamai išlaikomi unitų kunigų seminarijos auklėtiniai. 1582 m. popiežius Grigalius XIII a. šioje vietoje įsteigė popiežiškąją kunigų seminariją. Seminarija veikė daugiau nei du šimtus metų, o po  uždarymo pastatas atiteko Vilniaus Universitetui.  Trijų aukštų korpusai, supantys trapecinį reprezentacinį kiemą, buvo su atviromis į kiemo pusę arkadomis, fasadai buvo puošnūs: kiemo langų apvadus dabino sgrafito ornamentinės kompozicijos, o gatvės fasadą – popiežių portretai (freskos).

    Kaip šiandien atrodo šis kiemas? Šiandien jo “itališką dvasią” palaiko istorinėse patalpose įsilūrės Italijos kultūros institutas ir restoranas “Fiorentino”, kviečiantis jaukiai įsitaisyti kiemelyje. Daugiau apie Alumnatą ir kitas “itališkas” mūsų sostinės vietas sužinosite ekskursijoje “Vilnius – mažoji Roma“ , tad maloniai kviečiame prisijungti!