• KALEIDOSKOPAS: kalėdinių dovanų tradicijos

  • Kiekvienas iš mūsų, ir didelis, ir mažas, labai laukiame kalėdinių dovanų. Kiek daug džiaugsmo suteikia tos mielos dovanėlės! O ar žinojote, kad kalėdinių dovanų tradicija – tai anaiptol ne šiuolaikinė mada, o labai sena krikščioniška tradicija?

    Kalėdinių dovanų tradicija siejama su Šv. Mikalojum iš Miros – geruoju vyskupu. Dėl gerų darbų, kuriais džiugindavo neturtingus žmones, jis dar buvo vadinamas stebukladariu. Mikalojaus tėvai, kilmingi ir pasiturintys krikščionys, sūnų išauklėjo pagal krikščioniškas dorybes bei supažindino jį su Šventuoju Raštu. Jiems anksti mirus, visas turtas atiteko Mikalojui, o šis nusprendė skirti jį geriems darbams. Nuo XIV a. imta tikėti, jog jis atneša dovanėles vaikams, o ikonografijoje Mikalojus vaizduojamas su trimis maišeliais auksinių pinigų rankoje, taip primenant jo dovanas trim neturtingoms seserims.

    Kokios būdavo tradicinės kalėdinės dovanos? Seniau žmonės vieni kitiems dovanodavo saldumynus, pyragus, rankų darbo gaminius. Šiandien dovanų spektras labai platus, tačiau kaip ir anuomet, kalėdinės dovanos suteikia tiek pat daug džiaugsmo! 

    Jei norite sužinoti daugiau įdomybių apie Kalėdų šventę ir jos tradicijas, kviečiame į šventinę ekskursiją “Šv. Kalėdų paslaptys”. 

    O jei ieškote tobulos dovanos draugams, artimiesiems ar kolegoms – kviečiame dovanoti turiningą laisvalaikį ir smagiai praleistas akimirkas kartu su Vivid Vilnius! Dovanų čekius ir kvietimus Vivid Vilnius ekskursijoms galite įsigyti čia.