• KALEIDOSKOPAS: kodėl vasario 16-osios aktas pasirašytas Signatarų namuose?

  • 1918-ųjų vasario 16-ąją Lietuvos Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Aktą. O ar kada nors susimąstėte, kodėl šis svarbus dokumentas buvo pasirašytas būtent Signatarų namuose? Tiesa, Signatarų namais jie vadinami šiandien, o anuomet tai buvo Draugijos nukentėjusiems nuo karo šelpti patalpos.  Vasario 16-osios akto pasirašymas minėtose patalpose - visiškas atsitiktinumas.

    Lietuvos Taryba nuolatinių patalpų neturėjo – posėdžius rengdavo vis kitoje vietoje. Priešpaskutinė Lietuvos Tarybos susitikimų vieta buvo Lietuvos mokslo draugijos, kuriai pirmininkavo dr. Jonas Basanavičius, patalpos (Aušros g. 21). Ten Lietuvos Nepriklausomybės Aktas būtų ir pasirašytas, jei ... ne šaltas 1918-ųjų vasaris. Dėl ekonominių sunkumų ir nepriteklių dr. J. Basanavičius beveik nekūreno savo kabineto, tad posėdžiauti ten buvo beveik neįmanoma. Tad paskutiniesiems posėdžiams Lietuvos Taryba ėmė ieškoti „šiltesnės vietelės“ tiesiogine to žodžio prasme – tokia tapo Draugijos nukentėjusiems dėl karo šelpti patalpos, šiandien vadinamos Signatarų namais.  Į Pilies g. 26 Lietuvos Taryba susirinko vasario 12-ąją ir posėdžius baigė vasario 16-ąją Lietuvos Nepriklausomybės Akto pasirašymu.
     
    Lietuvos Nepriklausomybės akto pasirašymo vietą aplankyti, Akto originalą pamatyti bei išgirsti daugiau įdomybių apie lemtinguosius Lietuvos valstybės atkūrimo įvykius galėsite Šimtmečio ekskursijoje „Jie gyveno dėl LIETUVOS“ jau šį šeštadienį, vasario 17 d. 12.00 val.!