• Savarankiškas maršrutas po Belmontą ir Pūčkorius

  • Vivid Vilnius kviečia Jus laisvalaikį leisti aktyviai gamtoje bei apsilankyti viename vaizdingiausių gamtos kampelių Vilniuje – Belmonte ir Pūčkorių pažintiniame take. Jau pats Belmonto pavadinimas (it. belle monte – „gražus kalnas“) rodo, kad ši vieta nuo seno buvo laikoma ypač vaizdinga, o štai Pūčkorių vietovės pavadinimas kildinamas nuo ginklų gamyklos! Kalvotame Belmonte ir Pūčkorių pažintiniame take patirsite daug įspūdžių ir iššūkių.Nemokamai atsisiųskite maršruto žemėlapį ir leiskitės į nuotykių kupiną žygį!

  •  

    Vivid Vilnius kviečia Jus aplankyti įspūdingiausias Belmonto ir Pūčkorių pažintinio tako vietas: sraunią kalnų upę primenančios Vilnios krantus, obelų sodą, senąją patrankų liejyklą, saulės laikrodį, Pūčkorių piliakalnį, prancūziškąjį malūną bei užtvanką, pasigrožėti aukščiausia Lietuvoje atodanga bei paganyti akis po vaizdingas apylinkių panoramas. Į šį maršrutą galite leistis savarankiškai, su šeima bei augintiniu!

    Maršruto ilgis: 4 km (5,5 km, jei kilsite į apžvalgos aikštelę ant Pūčkorių atodangos)

    Maršruto trukmė: apie 2 val. (iki 3 val, jei kilsite į apžvalgos aikštelę ant Pūčkorių atodangos)

    Sudėtingumo lygis: lengvas

  • Pūčkorių atodanga

  • PŪČKORIŲ ATODANGA abejingų nepalieka! Ją aplankę keliautojai vienbalsiai pripažįsta, kad tai – vienas įspūdingiausių gamtinių objektų Lietuvoje. Ledyno suformuota atodanga – aukščiausia Lietuvoje. Jos aukštis – 65 m (arba 173 m virš jūros lygio), plotis - 260 m. Gražiausias vaizdas į atodangą atsiveria iš apačios, nuo Vilnios krantų. Taip pat galite pakilti į regyklą, esančią ant atodangos viršūnės. Iš regyklos atsiveria nuostabi apylinkių panorama: Vilnios vingis, senoji patrankų liejykla, obelų sodas ir miškais apaugusios kalvos.

  • Patrankų liejykla

  • Pūčkorių vietovei vardą tikėtina davė čia dar XVI a. įsikūrus istorinė PATRANKŲ LIEJYKLA (lenk. puszka – patranka), iš kurios šiandien liko tik griuvėsiai. Istoriniai šaltiniai byloja, kad šioje patrankų liejykloje savo patrankas remontavo Rusijos (Petro I-ojo), Švedijos bei Prancūzijos (Napoleono Bonaparto) kariuomenės. XIX a. viduryje vietoje patrankų liejyklos buvo įrengtas vandens malūnas, dar vėliau – kartono ir popieriaus fabrikas. I-ojo Pasaulinio karo metu fabriko įrenginiai buvo išmontuoti ir išgabenti į Vokietiją, nuo to laiko pastatas yra apleistas.

  • Saulės laikrodis

  • SAULĖS LAIKRODIS įrengtas jaukioje Vilnios slėnio vietoje, buvusios akmens amžiaus gyvenvietės ribose. Šis saulės laikrodis – šiuolaikinių medžio meistrų darbas, turintis simbolinę reikšmę. Saulės laikrodį sudaro drožinėtas medinis stulpas ir akmeniniai stulpeliai, žymintys valandas. Pagal šį saulės laikrodį savo laikrodžių tikslinti neskubėkite, nes saulės laikrodžio strypas-rodyklė nėra palenkta kampu, atitinkančiu laikrodžio buvimo vietos platumą. Nebent čia lankytumėtės liepos mėnesį – tuomet Pūčkorių saulės laikrodis būna tiksliausias...

  • Pūčkorių piliakalnis

  • PŪČKORIŲ PILIAKALNIO šlaitas gana status, bet viršūnę galite pasiekti mediniais laiptukais. Piliakalnio viršūnėje išlikusi ovali aikštelė su pylimo liekanomis. Archeologiniai radiniai byloja, kad gynybos tikslais piliakalnis buvo naudotas jau akmens amžiuje. Piliakalnio papėdėje rasta žiestos keramikos šukių ir akmens amžiaus titnago dirbinių, kurie byloja apie čia buvusią gyvenvietę nuo piliakalnio šlaitų iki netoliese esančio saulės laikrodžio.

  • Prancūziškasis (Belmonto) malūnas

  • PRANCŪZIŠKASIS (BELMONTO) MALŪNAS. Mūrinį vandens malūną XIX a. pr. pastatė prancūzas Karolis Devimas, išsinuomavęs žemės sklypą prie Vilnios iš Vilniaus miesto valdybos. Čia jis atidarė tuomet labai populiarią ir gausiai lankomą smuklę. Deja, K. Devimui verslo reikalus tvarkyti sekėsi prastai, ilgainiui jis įsiskolino ir malūną prarado. Žemės sklypas su malūnu ėjo iš rankų į rankas, bet savo paskirtį išlaikė. Prisimenant pirmąjį šeimininką, malūnas imtas vadinti „prancūziškuoju“. Dabar ši vieta neatpažįstamai pasikeitusi – čia įkurtas pramogų ir poilsio centras. Išsaugotas pats malūnas, užtvanka, virš kurios įrengtas patogus pėsčiųjų lieptelis, įrengti kriokliai.

  • Praktiniai patarimai:

    -          Belmontas ir Pūčkorių pažintinis takas atviras lankytojams visada ir lankomas nemokamai.

    -          Automobilį patogiausia palikti Šalia Belmonto pramogų parko esančioje aikštelėje.

    -          Maršruto reljefas kalvotas, tad siūlome pasirūpinti patogia avalyne bei judesių nevaržančia apranga.

    -          Maršrutas tinkamas visai šeimai, galima eiti su augintiniu. Maršruto žemėlapį ir aprašą atsisiųskite nemokamai pdf formatu, paspaudę ant mygtuko "Atsisiųsti maršruto žemėlapį".