• Šv. Kalėdų paslaptis

    13 gruodžio, 2019
  • Ar pagalvojame kas yra šv. Kalėdos? Tai kūdikėlio Jėzaus - gimimo šventė. Katalikų Bažnyčia Išganytojo gimimą iškilmingai mini gruodžio 25-ąją... Kada ji tapo viena svarbiausių tradicijų katalikiškame pasaulyje?

     

    Kristaus gimimo šventė ir pradžioje buvo švenčiama, bet Velykos – Kristaus prisikėlimas – buvo didesnė ir daugiau simbolių turinti. Žiemos švenčių cikle svarbi buvo Trijų karalių šventė. Tačiau beveik prieš 800 metų (jei tiksliau, prieš 796 metus) imta ypatingai švęsti Kristaus gimimo šventę, kasmet įsijaučiant į kūdikėlio Jėzaus atėjimo stebuklą.

    Kristaus gimimo istorija daugiausia remiasi Mato ir Luko evangelijomis. Pagal šias evangelijas Kristų pagimdė mergelė Marija Betliejuje, kur ji su savo vyru Juozapu buvo laikinai apsistoję. Kad šv. Kalėdos dabar viena svarbiausių krikščioniško pasaulio šventė turime dėkoti šv. Pranciškui – jis įvedė prakartėlės puošimo momentą.

    Šventasis, gavęs išskirtinį popiežiaus leidimą, norėjo kuo geriau ir aiškiau pamatyti pats, o dar labiau – parodyti žmonėms Dievo gimimo paslaptį. Italijos miestelyje prie Greccio tvirtovės užtvaro, 1223 metų gruodžio 24-ąjį naktį šventė Dievo gimimą ir patarnavo diakonu iškilmingose Mišiose prieš gyvą ir vaizdingą prakartėlę. Susirinkusi minia buvo labai nudžiuginta reginio...

    Gruodžio 25-ąją Katalikų Bažnyčia iškilmingai mini Išganytojo gimimą. Kalėdos yra Dievo ir žmogaus susitikimo šventė. Kasmet su nekantrumu laukiame šv. Kalėdų ir kiekvienam ji savaip svarbi.

    Norite  daugiau sužinoti apie Kalėdas ir jos tradicijų ištakas?
    Kviečiame į šventinę ekskursiją “Šv. Kalėdų paslaptys”: gruodžio 22 d. 14.00 val. ir 26 d. 11.00 val.