• Žolinės pagoniškosios šaknys – deivės Žemynos kultas

    13 rugpjūčio, 2019
  • Ar kada susimąstėme, kokia Žolinės šventės esmė? Sulaukus rugpjūčio 15-osios, apima dvejopas jausmas: iš vienos pusės tai visame krikščioniškame pasaulyje žinoma šventė – Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena, iš kitos pusės – šventė, turinti gilią pagonišką prasmę.

    Vivid Vilnius kviečia į nemokamą Žolinės ekskursiją “Vasaros žiedai”.Registracija - užpildžius registracijos formą. 

    Žmonės nuo senų laikų kėlė klausimą, kur glūdi gamtos paslaptis… kodėl į žemę suberti grūdeliai pavasarį ima stiebtis žaliais daigeliais? Kokia mistinė jėga slypi žemėje? Daugelyje pasaulio kraštų “Motina Žemė”– labai paplitęs vaizdinys. Mūsų protėviams “Motina Žemė” – deivė Žemyna.

    Kas toji Žemyna? Žemyna neturi žmogiško pavidalo, jos kūnas – arimai, neužsėti laukai, miškai, ežerai, upės. Žemyna – be galo gerbiama žemės derlumo, vaisingumo deivė – ne tik augalijos ir gyvulijos, bet ir žmonijos motina. Dzūkijoje dar galima išgirsti sakant: „Motina Žemyna geriausioji, Motina Žemyna švenčiausioji“.

    “Žemynėle, žiedkelėle…”

    Žemyna turėjo vyrą, jis – dangaus dievas Perkūnas. Jo sfera – gana abstrakti ir siejama su gamtos reiškiniais, griaudėjimu, žaibavimu. Pirmoji perkūnija – ypatingas įvykis. Iš dangaus sklindanti didžiulė jėga sukrėsdavo, supurtydavo žemę, ją apvaisindavo. Pavasarį pradėdavo šventosios vestuvės – Perkūno ir Žemynos jungtis duodavo pradžią gyvybei, prasidėdavo žemdirbystės sezonas, naujas gyvybės ciklas, savotiškas atsinaujinimas.

    Žemyna – stabilumo, pastovumo, tikrumo, tvirtybės ir teisingumo garantas. Jai buvo dėkojama, ją buvo bandoma palenkti savo pusėn dovanomis – aukomis. Ką gauni iš žemės, tuo su ja ir pasidalini... Pagrindinis Žemynai skirtas ritualas – alaus nuliejimas ant žemės. Liejant prašoma gero javų augimo, gausaus derliaus: „Žemynėle, žiedkelėle, žydėk rugiais, kviečiais, miežiais ir visais javais“. Kodėl buvo aukojamas alus? Jis pagamintas iš javų, o Žemyna – javų deivė, į kurią kreipiamasi ir sėjant javus, ir dėkojant už jų derlių.

    Žolinė – derliaus šventė

    Savo esme Žolinė yra derliaus šventė. Tai atspindi išlikusi tradicija į žolynų puokštes, kurias nešame pašventinti, įpinti javų varpas. Šių dienų Žolinės papročiuose ir simbolikoje akivaizdžiai matyti, kaip Marijos kultas yra pakeitęs baltiškos žemės dievybės Žemynos kultą. Žolinė – visada buvo ypatinga šventė. Tai gamtos virsmo riba. Nuo Žolinės pasirodo pirmos šalnos, baigiamas pjauti vasarojus. Šventė pasižymėjo bendruomeniškumo, savitarpio pagalbos tradicijomis.

    2000 m. Žolinė paskelbta valstybine švente – turime progą susiburti draugėn, pasibūti su bendraminčiais... Ta proga Vivid Vilnius kviečia Jus į nemokamą ekskursiją “Vasaros žiedai”.

    Lauksime Jūsų rugpjūčio 15 d. 12.00 val. ir 14.00 val. prie Mindaugo paminklo.

    Registracija užpildžius registracijos formą.