• Rugpjūčio 15-ąją – nemokamos Žolinių ekskursijos!

  • "Vasaros žiedai" - spalvingiausia Vivid Vilnius ekskursija, skirta Žolinės šventei ir jos tradiijoms. Mūsų protėviai tikėjo, kad neatėjusiems į Žolinės šventę metai nebus turtingi ir gausūs. Tad jei norite pasirūpinti savo gerove ateinantiems metams - rugpjūčio 15-ąją skubėkite prisiminti Žolinės tradicijų kartu su Vivid Vilnius nemokamoje ekskursijoje „Vasaros žiedai“!

    Rugpjūčio 15-osios šventė turi dvigubą reikšmę: iš vienos pusės tai bažnytinė katalikų šventė – Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo diena, iš kitos – liaudiškosios tradicijos įprasmina vasaros darbymečio pabaigtuves. Jau nuo 2020-ųjų metų ŽOLINĖ turi valstybinės šventės statusą.

    Nuo seno Žolinės pagrindinis akcentas – puokštelė, kurioje surinkta visų auginamų javų po keletą varpų, pramaišiui su gražiausiais vasaros žiedais, vaistažolėmis. Senas lietuviškas šventės paprotys – pašventinti bažnyčioje derlių kartu su žolynais. Buvo tikima, kad puokštelės žolynai, sudžiovinus juos, saugos namus visus metus.

    Nuo seno susiklostė bendruomeniškumo tradicijos, būdingos Žolinės šventei. Po atlaidų bažnyčioje, dažniausiai susirinkdavo visa giminė į susitikimą. Po Šv. Mišių žmonės neskubėdavo skirstytis, rengdavo piknikus sodyboje arba kokiame gražiame gamtos kampelyje, nes ir orai dažniausiai Žolinės dieną būdavo puikūs. Tai buvo gera proga pasibūti kartu, pabendrauti ir pasivaišinti naujojo derliaus vaišėmis. Būdavo dalinamasi džiaugsmais ir negandomis: kam sekėsi vasaros darbai, kam derlius neužderėjo ar kokis nelaimės ištiko, kam reikės pagalbos ranką ištiesti, kad sulauktų naujo derliaus. Senas priežodis: „Kas neateina per Žolinę, tas bus neturtingas“, sako, kad atsiskyręs nuo savo giminės ar bendruomenės, liksi vienas bėdoje ir skurde.

    Visais laikais prasminga puoselėti bendrystę, ypač dabar, kai tokie dideli išbandymai ligomis, karu broliškoje Ukrainoje supurtė mūsų Pasaulį. Vivid Vilnius tą dieną kviečia į nemokamą ekskursiją „Vasaros žiedai“ visus, kurie nori daugiau sužinoti apie paskutinę vasaros sezono šventę – švęskime Žolinę ir džiaukimės bendravimu!

    Į ekskursiją kviečiame 08.15 d. 11.00 val. ir 14.00 val. 

    Susitikimo vieta: Prie Mindaugo paminklo (Arsenalo g. 1)

    Ekskursijos trukmė: 1 val. 30 min.

    Ekskursija nemokama, tačiau tik Jūsų palaikymas arbatpinigių forma skatins organizuoti tokias ekskursijas ateityje!

     

    Registracija